NELER VAR NELER
Çocuklarımızın gelişimi, öğrenimi, kazanımı her şeyden çok önemli. İsmimizin ışığında her biri özenle hazırlanmış Çok Önemli Unsurlarımızı sizlere anlatmaktan mutluluk duyuyoruz...
Çok Önemli Bostan
Vişne, ayva, elma, kiraz, karadut, ahududu, şekerpare ... ağaçlarımızın gelişim sürecini 4 mevsim takip ettiğimiz, düzenli periyotlarla her gittiğimizde sarıldığımız ve değişimini gözlemlediğimiz ağaçlarımız!
Sonbaharda dökülen yaprakların gözlemi, ilkbaharda patlamış mısır gibi çiçek açan ağaçların bembeyaz örtüsü, yazın meyvelerle dolu fevkalade ürünlerin hasadı, kışın dinlenen inzivaya çekilen ağaçların sükuneti... Bu alanda daha fazlasını gözlemliyoruz çocuklarımızla ve şu gerçeği anlatıyoruz onlara: Meyve veren ağaca sarılınır! Ve her gittiğimizde sarılıyoruz ağaçlarımıza...
Ara öğünlerimizin vazgeçilmezi kuru meyvelerin, kışın içeceğimiz şekersiz vişne kompostolarının , misss gibi kokusuyla hepimize iyi hissettiren reçellerimizin, en sevdiğimiz yayla çorbamızı şenlendiren nanemizin hasadını hep birlikte yapıyoruz çocuklarımızla... Pek çoğunu taze taze midemize indiriyoruz tabii. ☺️
Çok önemli bostan çocuklarımızın hayatları boyunca kalıcı deneyimler edinmelerine destek olduğumuz bir duvarsız eğitim projesi.
Şimdi 3 saniye gözlerinizi kapatıp çocukluğunuzda unutamadığınız anları düşünür müsünüz? Bizim en güzel anlarımız köyde geçirdiğimiz zamanlar. Uçsuz bucaksız başak tarlaları, ağaç tepeleri, kalabalık oturulan sofralar, bir dere kenarında ötüşen çekirgeler, hatta o derede yüzdürdüğümüz dal parçalarından gemiler...
Bu dönemde çocuklarımıza yumurtayı kim yapar dediğimizde, aşçımızın yada annelerimizin ismini veriyorlar. Domatesin ağaçta yetiştiğini söylüyorlar. Oysa ki çocuklarımız üretimle tanışır, üretimin ve doğa anayı korumanın bilincinde olurlarsa geleceğimiz ışıl ışıl parlayacak.
Sizlere soruyorum sevgili ailelerimiz: Çocukluğunuzda köyünüzde, doğada edindiğiniz deneyimi size hangi dijital oyun yada hangi hareketli ekran görüntüsü kazandırabilirdi?
Medyasever dünyada doğasever çocuklar yetiştiriyoruz!
Hayvan Sevgi Merkezi
Rutinler çocuklarımız için kıymetli. Eğitimciler olarak şundan eminiz ki rutini olan çocuk kesinlikle mutlu, geleceğe dair daha az kaygılı ve sorumluluk üstlenici. Çok önemli çocuklar her güne hayvan sevgi merkezi rutiniyle başlıyorlar. Hayvan dostlarımızın fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılıyorlar aslında. Bahçemizde her sabah bizleri karşılayan Viki’nin oyun oynama ve sevme sevilme ihtiyacı örneğin... Yada tavşanlarımızın, kara kaplumbağalarımızın, okul içinde cıvıl cıvıl sesleriyle hepimize mutluluk hissettiren çeşitli türlerdeki kuşlarımızın, tavuklarımızın beslenme rutini...
Ve hayvan dostlarımıza karşı da ciddi bir gözlem sürecinde bulunan çocuklarımızın heyecanlarına ortak olmamız pahabiçilemez güzellikte.
Kuluçkaya yatan tavuğumuzu 21 gün boyunca her gün gözlemleyerek civcivlerimize kavuşan çocuklarımızın heyecanını tahmin edebiliyor musunuz?
Pekiii bahçede bir pisican saldırısına uğradığı için tek kulağından operasyon geçiren engelli tavşanımızla ilgili çocuklarımızın engel duygusuna sahip olmasını, o da diğerleri gibi sadece bir fark var demesindeki anlamı ve derinliği hissedebiliyor musunuz?
Kışın ortadan kaybolan kara kaplumbağalarını aylarca arayıp bulamayan çocuklarımızın kış uykusu ile ilgili merakını ve sonra bahar gelince ortaya çıkan kaplumbağalara kış uykusundan uyandı duş aldıralım buna ihtiyacı var, karnını doyuralım hissiyatını farkedebiliyor musunuz?
Sokakta yaşayan dostlarımızı elbette unutmuyoruz, bu bilinçle büyüyen kocaman yürekler yetiştiriyoruz çünkü. Her gün mama ve su bırakıyoruz sokaktaki dostlarımıza. Biliyor musunuz? Çocuklarımız tatil günlerinde bu rutini anne babalarıyla sürdürmek, devam ettirmek için onlara hatırlatma yapıyorlar.
Daha ne isteriz ki? Çok sevmekten başka!
Anneanne Mutfağı
Üzerinde yaşadığımız bereketli topraklarımızın vazgeçilmezi buğday, Çok Önemli Mutfak’ta tam buğday unu formuyla bulunuyor. Okulumuzda tükettiğimiz ekmeklerimiz, profesyonel mutfağımızda tam buğday un kullanılarak, hijyen kurallarına uygun şekilde üretiliyor. Her hafta mutfağımızı miss gibi ekmek kokusu sarıyor.
Yıl boyu tüketeceğimiz tam buğday eriştemiz okul mutfağımızda aşçılarımız tarafından kesiliyor.
Sofralarımızın vazgeçilmezi binbir vitaminli tarhanamız okul mutfağımızda hazırlanıyor ve çok önemli bostanda tertemiz havada kurutuluyor.
Yazdan mevsiminde aldığımız kuru dolmalık biber, bamya gibi ürünlerimizi Çok Önemli Bostan’da kurutup kışın tüketmek üzere anneanne kilerinde uygun şartlarda saklıyoruz.
Çok Önemli Bostan’dan topladığımız vişne, çilek, şekerpare gibi meyvelerimizle yaptığımız reçellerimiz kahvaltımızın vazgeçilmezi oluyor. İçeriğinde minimum düzeyde şeker kullanıyoruz.
Kış döneminde tükettiğimiz meyve suları, yazdan mevsiminde dondurduğumuz vişne ve çileklerimizden yapılıyor. İçerisinde şeker kullanmıyoruz. Kompostolarımızı şekersiz olarak tüketiyoruz.
Bezelye, barbunya, taze fasulye, kışlık melemen gibi ürünlerimizi yazın, mevsiminde en doğal ürünlerden seçerek alıyoruz, kışın dondurucumuzdan çıkararak kullanıyoruz.
Hazır paketli ürünler mutfağımıza girmiyor. Paketli gıdaların tümü zehirdir. Çocuklarımızı paketli gıdalardan uzak tutmak ve bedenimiz kıymetli bu nedenle en sağlıklı besinleri tüketiyoruz bilinci oluşturmak geleceğimizi beslemek adına yapacağımız en kıymetli şeylerden biri.
Kahvaltılarımızda gezen tavuk yumurtası tercih ediyoruz.
Kahvaltı ve ikindi ara öğünlerimizde menü planlamamıza uygun olarak AOÇ Günlük Şişe Süt kullanıyoruz.
Yoğurdumuz, kefirimiz günlük olarak, profesyonel okul mutfağımızda probiyotik maya kullanılarak aşçılarımız tarafından mayalanıyor.
Okulumuzda ürettiğimiz kek, poğaça, kurabiye gibi tüm ürünlerde katıyağ olarak sadece tereyağı kullanıyoruz..
Sağlığımız için faydalı olmayan paketli ve hazır gıdalar beslenme prensiplerimize aykırı olması gerekçesiyle mutfağımızda bulunmadığı gibi, ikram adı altında çocuklarımızın yada ailelerimizin okula getirmelerine de müsaade edilmiyor. Öyle ki doğumgünlerinde çocuklarımızın tükettiği yaş pasta dahi okul mutfağımızda şekersiz olarak, hurma özü kullanılarak üretiliyor.
Tüm yaş gruplarımızın beslenme düzenlemesinde ekmek, makarna, pilav patates gibi şekere dönüşebilecek karbonhidratlar kontrollü olarak yaş grubuna uygun porsiyonda servis edilmektedir.
ÇOK ÖNEMLİ ÇOCUKLAR beslenme prensiplerimizde amacımız çocuklarımıza, geleceğimize sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak ve bu bilinci geliştirmektir. Bizler okulda kendimizi, bedenimizi ve ruhumuzu çok sevmekle işe başlıyoruz, “sevgili kendim çok değerlisin bu sebeple en kaliteli, en sağlıklı gıdaları tüketiyorum” diyor, “bedenime, bebeğime bakıyor gibi özenle bakıyorum” prensibini geliştiriyoruz.
Sağlıklı beslenmek okul ve aile ile birlikte bir bütün olarak sürdürülürse, kalıcı bir alışkanlığa dönüşür.
Çok Önemli Meclis
Hep söylüyoruz, duyuyoruz, okuyoruz: HER ÇOCUK BİRİCİK, DEĞERLİ,ÖNEMLİ VE ÖZEL… Evet Çocuklar Çok Önemli!
Çocuklarımız birey olarak kendilerini nasıl değerli hissedecekler? Şüphesiz, duyguları ve düşünceleri olduğu gibi kabul edilerek, okulumuzda bulundukları ortamlar ve alanlar ile ilgili onların olumlu yada olumsuz eleştirilerini dinleyerek , akabinde her dönüşle ilgili çalışma planlaması yapmaları için yönlendirip Mecliste genel kararlar alarak.
Örneğin aynı evde yaşadığımız bireyler olarak, evimizle ilgili söz hakkımızın olması, taleplerimizin gerçekleşmesi oraya aidiyetimizi güçlendirmiyor mu? İyi olma halimizi etkilemiyor mu?
En son Çok Önemli Çocuklar Meclisi , tüm okul birarada toplandığında Ahmet Poyraz bir resimle geldi toplantıya, ben okulumda sınıftan sınıfa dolaşan bir zürafa görmek istiyorum dedi. Tabii okulumuzda Dr.Marshall zürafa dilini benimsediğimiz için zürafalara karşı hepimizin bir sempatisi var. Çok ilginç bir fikir, bu tarz fikirlerinizi bizimle hep paylaşabilirsiniz diyerek başlıyoruz… Süreç çocuklarımızın yönlendirmesi, meclisteki katılımcıların fikirleri, uluslararası anlaşmalara gerek var mı?, okul prensiplerimize uygun mu gibi seçenekler tartışılarak son buluyor. Bir zürafanın okulumuzda olması talebini her ne kadar yerine getiremesek te bu konuda çocuklarımızı bilgilendirerek aslında sürecin uluslararası düzenlemelerle işlediğini görmeleri onları ikna ediyor.
Başka bir Meclis toplantımızda ilkokula hazırlık grubumuz sınıflarına soba kurmak istediklerini, çünkü sobada kestane pişireceklerini ilettiler. Okulumuz alttan ısıtma sistemiyle ısındığından çocuklarımızı okulda sobaya uygun bir baca sistemi olup olmaması konusunda yönlendirdik. Yaklaşık 10 gün okul içinde baca arayan hatta baca projesi geliştiren bir ekip vardı. Biz eğitimciler olarak her zaman sonuçla değil, süreçte gelişen detaylarla ilgileniriz ki çocuklarımız için faydalı olan da budur. Meclis’te alınan kararla sobamızı bahçede kurduk, ailelerimizle birilikte kestane pişirmek fikri hepimize iyi geldi.
Korkuyorsanız, bir fikriniz varsa, üzgünseniz, mutluysanız bu duyguları paylaştığınız kişiler sizinle duygudaşlık yapabiliyor ve duygunuzu olduğu gibi kabul ediyorsa anlaşıldığınızı , yanınızda olunduğunu derinden hissediyorsunuz. Çok Önemli Çocuklar Meclisi’nde bizler hep birlikte beyin fırtınasıyla , aldığımız söz hakkıyla düşündüklerimizi gerçekleştirmek üzere yol alıyoruz. Aslında geleceğimizi inşaa ediyoruz.