top of page

YARATICILIK NEDÄ°R?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2020

İnsan Nasıl Yaratıcı Olabilir?



Hayatımıza ne kadar mutluluk, ne kadar farklılık, ne kadar eğlence katmak istiyorsak o kadar yaratıcılık katarız hayata.Uyandıktan hemen sonra başlayabilir, tekrar uyumak için başımızı yastığa koyana kadar, her ne iş yapıyorsak yapalım, yaratıcı olabiliriz. Yaratıcılık henüz çocukken her anımızda kullandığımız, oyunlarımızı şekillendiren, dünyayı keşfetmemizi sağlayan doğal olarak bizimle olan bir parçamızdır. Büyürken çoğunlukla kaybederiz bu yönümüzü. Oysa bir dal parçasından oyuncak at yapan çocuk gibi, koca hayat bizim malzememiz, koca hayat bizim tuvalimiz.


Hep aynı yolları kullanan zihni şaşırtmaktır yaratıcılık. Herkesin denediği yolu değil kendi yolunu yaratmaktır. Hazır bir tarifi uygulamak yerine, kendi yemek tarifini bulmak,kimsenin denemediği yollar denemek, etrafa daha iyi bakmak, gözlemek, yeni fikirler bulmak, kendine sunulanı kabul etmek yerine, kendi çizgini çizebilmektir. Yapamazsın diyenlere gülümseyip, onlar seni izlerken yaşamaya, değişmeye, değiştirmeye ve gülümsemeye devam etmektir yaratıcılık. Öyle resim yapmak, heykel yapmak, sanat yapmakla sınırlandıramayız yaratıcılığı. Doğada var mı bir sınır bizde olsun? Filin yanında karıncanın varlığını yok saymayan bir hayal gücünün ürünüdür dünya. Kim sınır koyabilir ki yaratıcılığa? Bin bir renk tonunu barındırır... Yıllardır nice ressamlar doğaya atıfta bulunmuş;doğaya, doğa kadar yaratıcı gözlerle bakıp onu eserlerine yansıtmıştır.





İşte bu yüzden sanat bize örnekler sunar. Farklı düşünme biçimlerini görür; insan ruhunun renklerini yaşarız. Şaşırırız, etkileniriz. Şaşırtmayı ve etkilemeyi öğreniriz. Çünkü biz, ‘insan’, dünyanın en gizemli varlıkları olarak, kendimizi keşfederken, bir ressamın eserine attığı imza gibi kendi yaşamımıza atarız imzamızı. Hepimiz kendi mutluluğumuzu, kendi başarımızı, kendi ailemizi, kendi evimizi, kendi dostlarımızı var eder, kendi yaşamımızı yaratırız… Nasıl görmek istiyorsak öyle görüp bir yalana inanmak değil kastettiğim, tam anlamıyla gerçek tuğlalar koyarak ellerinle, güzel düşüncelerinle ve sevginle var etmek. Büyürken ve hayat yolunda yürürken kaybetmememiz gereken en önemli yanımızdır yaratıcılığımız, bize özgü olan, bizi parmak izimiz kadar farklı kılan. O yüzden her insan ve her çocuk sanatla doğar, sanatçı doğar.


Gökçe Kayık

ÇOK ÖNEMLİ ÇOCUKLAR ANAOKULU GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENİ

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page